Net zoals je ieder je auto een APK keuring geeft, is het ook belangrijk om je eigen lichaam te “keuren” voor je het serieus gaat belasten. Sportmedische keuringen zijn er in alle soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met een kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Een inspanningstest is niet alleen goed om je gezondheid te controleren. Op basis van waarden uit deze test kunnen ook de persoonlijke trainingszones berekend worden die direct gebruikt kunnen worden voor het trainingsschema. De meest precieze trainingszones worden verkregen indien je een inspanningstest met hartfilmpje en ademgasanalyse laat verrichten.
Op www.sportzorg.nl vind je verder verwijzingen naar een sportarts die werkzaam is bij een Sportmedische Instelling (SMI). Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts. Dit is met name raadzaam als je al een tijdje last hebt van blessures/pijntjes of als je al problemen hebt met je gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart- en vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, eerder opgetreden hart/vaatziekten, dan wel veel voorkomen hiervan in de familie. Meer over het werk van de sportarts kun je hier vinden.
Je hebt besloten om te gaan hardlopen. Goed bezig! Voordat je gaat beginnen met trainen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste schoenen en kleding, bijvoorbeeld van onze partner Mizuno. Voor hardlopen heb je hardloopschoenen nodig, die zorgen voor de juiste bescherming en steun tijdens jouw run. Laat je in een Run2Day winkel goed voorlichten welke schoenen passen bij jouw manier van lopen en de vorm van je voeten. Niet iedere voet is hetzelfde! Daarnaast is de juiste kleding aangepast op de temperatuur van belang. Draag kleding die je al eerder hebt gedragen, zodat je zeker weet dat het goed zit en bijvoorbeeld niet schuurt. Kleed je ook niet te warm. Het is helemaal niet erg om het een beetje frisjes te hebben aan de start. En zorg op warme dagen vooral voor luchtige en lichte kleding.
Voor beginnende lopers heeft Sportzorg in samenwerking met diverse experts op het gebied van hardlopen informatie verzameld om ze beter op weg te helpen.
Op die manier kunnen ze vooral blijven lopen en niet uitvallen door een blessure. Deze groep bestaat uit sportartsen, hardlopers van diverse niveaus, bewegingswetenschappers en trainers/coaches. Daarnaast zijn belangrijke partijen als de Atletiekunie en Veiligheid NL bij de groep betrokken. Bekijk de handleiding voor beginnende hardlopers om goed van start te gaan. Aan de handleiding is ook een trainingsschema toegevoegd. Uniek aan dit schema is dat het rekening houdt met pijntjes/blessures van beginnende lopers. Om de hardlopers enthousiast te houden, wordt er eventueel ook een alternatief geboden wanneer de loper last krijgt van blessures, pijn of kramp.
Of het nu gaat om een marathon, 10 mijl of een run van 5 km, het is nooit goed voor je lichaam om ongetraind aan de start te staan. Je kunt ervoor kiezen om te starten en te kijken hoe lang je het volhoudt, of je kunt aan de slag gaan met een schema. En dat schema is een heel goed idee! Je hebt verschillende websites waar je een trainingsschema kunt maken, zoals www.runday.nl of www.runnersworld.com. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met een trainer in groepsverband te trainen. Bekijk hier onze tips voor trainingslopen en -arrangementen.